pátek 3. prosince 2021

8. prosince Slavnost Panny Marie Neposkvrněné

DON BOSKO A PANNA MARIA

Neznám žádného svatého, který by ve svém životě neměl blízký vztah k Panně Marii. Ne jinak je tomu také v životě Dona Boska. Není žádným tajemstvím pro každého, kdo Dona Boska alespoň trochu zná, že jeho ohromné dílo, dnes rozšířené po celém světě, začalo v prosté sákristii jednoho turínského kostelíka v Itálii, jednoduchým, ale zároveň rozhodujícím setkáním s chudým chlapcem Bartolomějem Garellim. Setkání se odehrálo 8.prosince 1841 na slavnost Panny Marie Neposkvrněné. Tam to všechno začalo. Napříště Bartoloměj přivedl i své kamarády. Bylo jich 9. Přišli za Donem Boskem. Začala první oratoř. Letos si od této události připomínáme již 180 let.

Pro začátek jedno ZDRÁVAS MARIA

Don Bosko si klekl a pomodlil se Zdrávas Maria. Po 45 letech pak řekl svým salesiánům: „Všechny dary, které nám dalo nebe, jsou ovocem onoho prvního Zdrávas Maria, které jsem se modlil vroucně a s přímým úmyslem."

Učme se od Dona Boska přijímat Pannu Marii do svého života jako učitelku a pomocnici. Je podivuhodné, jaký měl Don Bosko vřelý vztah k Panně Marii, jak jí důvěřoval a jak moc spoléhal na její pomoc. To nebyla laciná citová záležitost. Jeho důvěra v Pannu Marii rostla a sílila v nejrůznějších těžkostech a protivenstvích, která zažíval při výchově chlapců a jejich zabezpečování, stavbách domů a kostelů nebo při zakládání kongregace.

Na zamyšlení:

Jaký je můj vztah k Panně Marii?

Čím je mi Panna Maria vzorem?

Dokážu také Bohu říkat ANO jako Maria?

Snažím se při svatém přijímání přijmout Pána Ježíše s láskou tak, jak ho přijala Maria do svého života?

Žádné komentáře:

Okomentovat