sobota 2. dubna 2022

První jarní Marianky v postní době

 

Po několika prvních, jarních a slunečných dnech, s sebou první aprílová sobota přinesla poněkud chladné a větrné počasí. To ale Marianky neodradilo a opět se sešly, aby společně prožily tentokrát setkání v postní době. Povídaly jsme si nejen o smyslu postní doby, ale především jsme se zaměřily na Velikonoční triduum (třídenní), které máme před sebou a na které se připravujeme a těšíme, tedy na Velikonoce. Abychom lépe porozumněly jeho významu, obrazy jsme doplnily symboly. Jen pro zopakování:

Zelený čtvrtekco slavíme? Ježíš slavil se svými učedníky poslední večeři. Posloužil učedníkům tím, že jim umyl nohy a po večeři vzal chléb, rozlámal jej a rozdal učedníkům. Pokaždé, když se to v kostele děje na jeho památku, věříme, že Ježíš je uprostřed nás.

Velký pátekco slavíme? Ježíš šel křížovou cestu, byl přibit na kříž a zemřel. Jeho tělo položili do hrobu.

 TIP (nejen) PRO MARIANKY A JEJICH RODIČE:

V pátek 15. dubna 2022 na "Velký pátek" zveme rodiny s dětmi prožít venkovní velkopáteční křížovou cestu v lese ve Ptení.
Sraz všech v 10.00 hodin dopoledne za "posledním domkem" směr k lesu. Ukončení kolem poledne.
S sebou dva hřebíky na malou aktivitu. Aktivitu povede otec Laďa Banďouch, salesián.

 

Bílá sobota / neděle Zmrtvýchvstání - co slavíme? Ježíš vstal z mrtvých. V neděli brzy ráno našly ženy prázdný hrob a vzkříšený Ježíš se pak ukázal – nejprve jim a pak svým učedníkům.

Velikonoční pondělí  je spíše den lidových než křesťanských zvyků. U nás, v našich končinách, je tradicí chodit na koledu, mrskut, šmigrust... J

Nezapomeňte, že Velikonoce trvají ještě celých 50 dnů a „chození do kostela“ není nikdy dost!

Během našeho setkání jsme si prošly křížovou cestu po faře, protože chladné počasí nám neumožnilo uskutečnit ji venku. Děvčata si rozdělila text ke 14-ti zastavením a zamýšlely jsme se pomocí 14-ti příběhů o dětech nad tím, jak by se zachoval Pán Ježíš? Pán Ježíš nám ukazuje, jak máme žít, abychom se dostali za ním do nebe.


Nechyběl ani čas na hry a pochopitelně ani na malé občerstvení. Pochutnaly jsme si na vynikající pudinkové buchtě, kterou upekla naše Marianka Markétka s maminkou a na křupavých a voňavých koblížcích, které nám čerstvě nasmažila naše „Marianková babička“.
Všem patří velký dík a pochvala!!

A co na závěr?

Mnoho jarních květin, jako jsou třeba sněženky, petrklíče, krokusy nebo tulipány, vyrůstá z cibulky. Díky ní rostlina vyroste a vykvete. Postní doba je také jako taková cibulka, ve které můžeme nasbírat sílu k novým začátkům.

Každá z děvčat si domů odnesla malou rostlinku s cibulkou, aby se o ni mohla po zbytek postní doby starat. Pokud jí bude věnovat dostatečnou péči, rostlina nás o Velikonocích překvapí a potěší. (Víte už, jakou rostlinku jste si odnesly domů a o jakou kytičku se jedná?) 

A stejně tak my, pokud správně využijeme postní dobu, abychom mohly připravit naše srdce na Velikonoce, vzkříšený Pán Ježíš nás jistě překvapí, potěší a naplní nás velkou radostí!

To ze srdce přeji vám i sobě a těším se na příští Marianky v plném květu – tedy v májovém měsíci... J



 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat